Archive
Monthly Archives: huhtikuu 2025

Uuden tutkimuksen mukaan seurantalojen korjausavustus vahvistaa tehokkaasti paikallista elinvoimaa

Seurantaloja on Suomessa noin 2500. Ne ovat merkittävä osa kulttuuriperintöä ja paikallisyhteisöjen elinvoimaa. Vaasan yliopiston tutkimusjohtajan Petri Uusikylän ja rakennusperintöasiantuntija Mikko Härön tekemä seurantalojen korjausavustuksen vaikuttavuustutkimus osoittaa, että korjausavustuksilla on ollut merkittävä rooli rakennusten säilyttämisessä ja niiden monipuolisen käytön mahdollistamisessa. 

Avustusjärjestelmä havaittiin tutkimuksessa toimivaksi ja tehokkaaksi

“Tyypillisesti suhteellisen pienilläkin avustuksilla on saatu merkittäviä vaikutuksia, kun korjaukset ovat olleet oikein ajoitettuja, hyvin kohdennettuja ja korjauksiin on liittynyt neuvontaa”, tutkimusjohtaja Petri Uusikylä kertoo. 

Tutkimuksen mukaan korjausavustukset eivät ainoastaan tue rakennusperinnön säilyttämistä, vaan niillä on myös laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Välillisesti avustukset muun muassa vahvistavat paikallisyhteisöjä, edistävät kulttuuritoimintaa ja luovat työtä erityisesti pienille rakennusalan toimijoille.  

Avustus tukee paikallisyhteisön lisäksi kansallisia ja eurooppalaisia tavoitteita  

Tutkijoiden mukaan on kiinnostavaa ja poikkeuksellista, kuinka monella tasolla avustusjärjestelmällä on vaikuttavuutta. Paikallisesti se heijastuu yksittäisen talon ja omistajayhteisön toiminnassa. Lisäksi se tukee keskeisiä kansallisia ja eurooppalaisia tavoitteita, kuten vahvaa kansalaisyhteiskuntaa, yhteenkuuluvuuden tunnetta, demokratiaa ja turvallisuutta. 

Seurantalot ovat kylien ja kaupunginosien keskuksia ja monesti niiden ainoita paikkoja, joissa ihmiset kokoontuvat ja rakentavat sosiaalisia verkostojaan. Seurantalot tarjoavat puitteet aktiiviselle toiminnalle ja siten luovat edellytyksiä alueelliselle kehitykselle.  

Seurantalojen avustusjärjestelmän merkitys huomioitiin kansainvälisesti, kun sille myönnettiin viime vuonna Euroopan kulttuuriperintöpalkinto. Myöntämisen perusteluna oli erityisesti se, että kansalaiset itse ylläpitävät paikallisyhteisöjen ainutlaatuista kulttuuriperintöä. Lisäksi palkinnon myöntämisessä painotettiin kansalaisyhteiskunnan ja julkisen sektorin menestyksekkään yhteistyön merkitystä. 

Seurantalojen korjausavustus on harkinnanvarainen avustus, jota on myönnetty vuodesta 1978 alkaen. Suomen Kotiseutuliitto jakaa avustukset opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Korjausavustuksen käyttöä ja kehittämistä koordinoi erillinen Seurantaloasiain neuvottelukunta.  Seurantalojen korjausavustukset myönnetään talojen korjauksiin sekä esimerkiksi energiatehokkuuden ja käytettävyyden parantamiseen. 

Tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan täältä: bit.ly/seurantalotutkimus2025 

Lisätiedot  

Tutkimusjohtaja Petri Uusikylä, petri.uusikyla@uwasa.fi    

Toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo, Suomen Kotiseutuliitto
teppo.ylitalo@kotiseutuliitto.fi, puh. 041 310 6197  

Vapaaehtoinen, vastaa kyselyyn!

Toimitko Nuorisoseuran sihteerinä, somevastaavana, seurantalon talkoolaisena tai vapaaehtoisena ohjaajana? Kartoitamme vapaaehtoistoiminnan tilaa Nuorisoseuroissa – vastaa kyselyyn! 

Vapaaehtoistoiminnan tukeminen ja kehittäminen on yksi järjestön tehtävistä. Kehitystyö lähtee liikkeelle nyt toteutettavalla vapaaehtoistoiminnan tilaa ja vapaaehtoisina toimivien kehittämisajatuksia kartoittavalla kyselyllä.

Kyselyn kautta saamme vertailuaineistoa vuoden 2018 laajaan vapaaehtoistoimintaa nuorisoseurajärjestössä kartoittaneeseen selvitykseen sekä tietoa kehityskuluista ja tukitarpeista tässä ajassa.

Verkkokyselyyn pyydämme vastauksia eri tehtävissä toimivilta vapaaehtoisilta – olit sitten seurasi kuski, siivoaja, ohjaaja tai luottamushenkilö – toivomme juuri sinun tarttuvan tähän.  

Kyselyyn vastaaminen tapahtuu anonyymisti ja vie noin 10-15 min aikaa. Kysely on auki elokuuhun saakka. 

Lisätiedot

Henna Liiri, johtaja alueellinen työ
henna.liiri@nuorisoseurat.fi, puh. 044 207 3072 

Erkki Henriksson Klaukkalasta on valittu Vuoden Hermanniksi

Erkki Henriksson on palkittu Vuoden Hermanni -tunnustuksella lauantaina 12.4. valtakunnallisilla H-kiltapäivillä. Suomen Nuorisoseurat jakaa tunnustuksen henkilölle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla nuorisoseuratoimintaa omalla alueellaan tai laajemmin.

Yli 50 vuotta nuorisoseuratoiminnassa mukana olleena Erkin panos erityisesti Klaukkalan Nuorisoseurassa on merkittävä. Hän on ahkeralla vapaaehtoistyöllään saanut aikoinaan seuran harrastus- ja tapahtumatoiminnan nousuun ja toiminut pariin otteeseen puheenjohtajana. Nykyisin hän tukee seuran uusia aktiiveja, toimii toiminnantarkastajana sekä kuuluu senioriklubiin.

Vuosien varrella Erkki on toiminut myös Suomen Nuorisoseurojen valtuustossa, puheenjohtajana Hämeen Nuorisoseuran Liiton puheenjohtajana sekä aktiivina Kalevan Nuorten Uudenmaan piirissä ja Nuorisoseurojen Uudenmaan liitossa.

Aktiivisesta työstään Nuorisoseurojen eteen Erkki on aiemmin palkittu Nuorisoseurojen kultaisella ansiomerkillä ja hän on Klaukkalan Nuorisoseuran Kunniajäsen.

”Erkki saapuu aina kutsuttaessa paikalle ja häneltä saa apua etenkin seuran virallisissa asioissa. Hän näyttää omalla esimerkillään, kuinka ylisukupolvinen järjestötyö parhaillaan toimii; ei seisomalla nuorten ideoiden edessä, vaan tukien ja toimien taustajoukkoina”, Klaukkalan Nuorisoseurasta kuvaillaan.

Hermanni ja Hermanska ovat ansioituneille nuorisoseuralaisille myönnettäviä arvonimiä, joita on myönnetty vuodesta 1966 alkaen. Nuorisoseurajärjestön ensimmäiseksi Hermanniksi kutsuttiin tasavallan presidentti Urho Kekkonen ja Hermanskaksi rouva Sylvi Kekkonen. Vuoden Hermannin tai Hermanskan Suomen Nuorisoseurojen hallitus valitsee vuosittain arvonimen saaneista henkilöistä.

Kansantanssin voima näkyi Tanssimylly-katselmuksessa 

Ennätykselliset 44 kansantanssiryhmää osallistui nuorten ja aikuisten Tanssimylly-katselmukseen. Ryhmiä oli mukana aina Rovaniemeltä Helsinkiin ja Joensuusta Turkuun. Katselmus järjestettiin osana kansantanssifestivaali TRADIa Tampereella 4.-6.4.

Tanssimyllyn tarkoituksena on aktivoida kansantanssiryhmiä kehittämään harrastustoimintaansa. Lisäksi tavoitteena on tanssi- ja esiintymistaitojen kehittäminen arviointiraadin antaman palautteen pohjalta. Raadeissa olivat tänä vuonna kansanmusiikin ja kansantanssin ammattilaiset Antti Järvelä, Petri Kauppinen, Paula Kettu, Minna-Reetta Kokkaliari, Emilia Lajunen, Katariina Mäki-Välkkilä, Riia Niemelä, Samuli Nordberg, Liina Oksanen, J-P Piirainen, Markku Ryynänen ja Siina Toimela. 

Katselmuksessa nähtiin laadukasta ja tasokasta kansantanssia. Tanssijoiden lavaläsnäolo oli varmaa ja luonnollista, ja esityksistä välittyi iloa, lämpöä ja rempseyttä. Yleisön näkökulmasta ne olivat levollisia ja miellyttäviä seurata. 

“Kansantanssi osoitti edelleen voimansa vastapainona nykykulttuurin lyhytkestoisuudelle ja tiktok-hengelle – sen kautta voi luoda tilaa, aikaa ja läsnäoloa”, raati summasi katselmuksen antia. 

Sarjanimeämiset  

Tanssimyllyyn osallistuvat ryhmät saivat halutessaan raadilta nimeämisen mestaruussarjaan, valioplussarjaan, valiosarjaan, taitoplussarjaan, taitosarjaan, perusplussarjaan tai perussarjaan neljässä eri ikäsarjassa: 15-20-vuotiaat, yleinen sarja, yli 35-vuotiaat ja yli 55-vuotiaat. 

15-20-vuotiaat 

Karjalan Nuorten Roihu, Nuorisoseura Karjalan Nuoret ry 
Musiikin ja tanssin yhteinen riemu välittyi yleisöön!  
Taitoplussarja 

Hippa, Nuorisoseura Vilikas 
Tarkkaa tekniikkaa ja virkeitä vanhuksia! 

Motoran Säpäkät, Nuorisoseura Motora 
Nuoren porukan näyttämöllistä rauhaa ja läsnäoloa! 
Mestaruussarja 

Railo, Oulunsalon Nuorisoseura 
Kunnianhimoinen tutkimusmatka laulun ja liikkeen yhdistämiseen. 
Valiosarja 

Siepakat Juniorit, Siepakat 
Teoksessa oli näkyvillä juuret nykykansanmusiikkiin ja elävään perintöön. 
Valioplussarja 

Siepat, Siepakat 
Vahvojen pohkeiden hyppytaiturit 
Taitoplussarja 

Yleinen sarja 

Elokset, Siepakat 
Teoksessa oltiin harmonisen ryhmälaadun lähteellä 
Taitosarja 

Flikat, Taivalkosken Nuorisoseura  
Juurevaa ja draamallista musiikin ja tanssin tulkintaa.  
Valiosarja 

Huurteiset, Lahden Tanhuujat 
Esityksessä oli hieno tanssin ja soiton riemu ja imu! 
Valioplussarja 

Hämmäys, Sottiisi Fun Club 
Vahvasta pertsasta ponnistaa tyylikäs vapaa! 
Perussarja 

Juntu, ISOn Tanhuujat ry 
Ylitsekuohuvaa akatemiatanhua. Ei se oo niin vakavaa, ei se oo vakavaa ollenkaan.  
Taitosarja 

Karppi, Oulunsalon Nuorisoseura 
Esityksen teema kulki kirkkaana esityksen läpi. 
Taitosarja 

Katrilli, Nuorisoseura Katrilli 
Tyylikäs näyttämöllinen ylöspano.  
Taitoplussarja 

Kepposet, Oulunsalon Nuorisoseura 
Ryhmä on arvokkaalla liikkeen laatujen tutkimisen polulla.  
Taitoplussarja 

Kimara, Nuorisoseura Rajan Nuoret 
Kokonaisvaltaisen eläimellistä energiaa. Kunnia puluille!  
Valioplussarja 

Kimurantti, Nuorisoseura Rajan Nuoret 
Vangitsevat taitavaa nykyarkkaaisuutta.  
Mestaruussarja 

Koplaus, Nuoriseseura Vilikas 
Onnistunutta tarinaa ja tunnelmaa. 

Kuohu, Klaukkalan Nuorisoseura 
Määrätietoista ja dynaamista yhteyttä. 
Taitosarja 

Mattien ja Maijojen Harha, Matit ja Maijat 
Anteeksipyytelemätöntä ja monitasoista ilmaisua! 
Mestaruussarja 

Motoran Riehakat, Nuorisoseura Motora 
Karjalaisen iloittelun juhlaa.  

Motoran Vinhakat, Nuorisoseura Motora 
Lennokkaita hyppyjä ja ihanaa yleisön haastamista. Karaktääriosaajat! 

Ottoset, Kaustisen Nuorisoseura 
Vahva perinteistä ponnistava tanssiteatterillinen ilmaisu! 
Valiosarja 

Polokkarit, Oulunsuun Nuorisoseura 
Me ollaan me. Lämmintä ja vapautunutta Kansantanssia isolla Koolla.  
Taitoplussarja 

Pähiät, Oulunsuun Nuorisoseura 
Viimeistelty ryhmän omaa identiteettiä kattava kokonaisuus. 
Mestaruussarja 

Roigu, Pääkaupungin Karjalaiset Nuoret 
Tiellä tasaisuudesta tähtiin.  
Taitoplussarja 

Sarastus, Oulaisten Nuorisoseura 
Kansantanssin moninaisuuden ylistys. 

Sevoittarii, Aitomäen nuorisoseura ry 
Paritanssin helppoutta ja ronskia kotiseutuylpeyttä.  
Perusplussarja 

Siepakat Edustus, Siepakat 
Jäntevä ja tasaisen voimakas karjalainen tykki.  
Valiosarja 

Vinkkarit, Tampereen Nuorisoseura 
Aito yhteinen tuntu ja perinnetanssin pehmeys! 
Taitosarja 

Yli 35-vuotiaat 

Hipasu, Nuorisoseura Vilikas 
Pirullisen eeppistä yhteistoimintaa! 
Valiosarja 

Iloset, Siepakat 
Nuorekkaasti ja tuoreesti kohti tulevaa! 
Taitosarja 

K’eiku, Nuorisoseura Rajan Nuoret  
Vahva me-henki ja varma tekeminen ottaa kaikki mukaan! 
Taitoplussarja 

Kansantanssiyhtye PRO, Turun Kansantanssin Ystävät 
Vahvaa omaleimaista osaamista ja luontevaa läsnäoloa lavalla. Sitoutunut, saumaton ja omistautunut musiikin ja tanssin yhteistyö. Rohkeaa, vakaata ja laajaa tanssiosaamista ja tulkintaa.  

Karjalan Nuorten Tärsky, Nuorisoseura Karjalan Nuoret  
Hurmoksellista, vahvaa ja monipuolista liikkeen ilotulitusta! 
Valioplussarja 

Kirjavat, Nuorisoseura Rajan Nuoret 
Vahvaa osaamista ja maagista läsnäoloa! 
Valioplussarja 

Motoran Lepposat, Nuorisoseura Motora  
Piristävän raikas huumorin ja ilmaisun tuulahdus! 
Taitosarja 

Motoran Lupsakat, Nuorisoseura Motora  
Visuaalisesti vahvaa ja lumoavaa tarinankerrontaa! 
Taitosarja 

Ritinä, Oulunsalon Nuorisoseura 
Vaivatonta ilottelua ja askelen keveyttä! 
Valioplussarja 

Rutistus, Helsingin Kansantanssin Ystävät 
Leikkisästi yhdessä rennolla otteella! 
Taitoplussarja 

Särmä, Lahden Tanhuujat 
Heiluvat helmat hurmaavat läsnäololla ja taitavalla tanssilla! 
Valioplussarja 

Yli 55-vuotiaat 

Fossiilit, Siepakat 
Rauhaa, lempeyttä ja yhdessä tekemisen iloa! 
Taitosarja 

Karjalan Nuorten Kärri, Nuorisoseura Karjalan Nuoret 
Arvokasta juhlintaa pirskahdellen! 
Valioplussarja 

Pirttiset, Oulunsuun nuorisoseura 
Yhdessä jatsaten, toinen toisistaan huolehtien!    

Riijarit, Lahden Tanhuujat 
Valloittavaa lämpöä ja vahvaa tanssia lavan täydeltä!   
Valioplussarja 

Kunniamaininnat  

Katrilli, Nuorisoseura Katrilli – Tanssillisesti ja musiikillisesti hieno menuettisovitus. 

Kimara, Nuorisoseura Rajan Nuoret – Raikas, omaperäinen ja visuaalisesti eheä kokonaisuus. 

Sarastus, Oulaisten Nuorisoseura – Ylisukupolvinen lähestymistapa tanssiharrastukseen. 

Siepakat, Julius Sarajärvi – monitaiteellinen osaaja sävellys, sovitus, soitto, tanssi, laulu 

Mattien ja Maijojen Harha, Matit ja Maijat – Jenna-Riikka Mäkinen, koreografinen ja ohjauksellinen työ 

Pähiät, Oulunsuun Nuorisoseura, Elena Vuoksiola – Ohjauksellinen taidonnäyttö massan koreografisesta käytöstä 

Nuorisoseura Motora, Motoran Säpäkät, Rälläkkä-yhtye – Musiikin sovituksesta 

Karjalan Nuorten Roihu, Nuorisoseura Karjalan Nuoret ry – Tanssijoiden ja bändin yhteistyö 

Särmä, Lahden Tanhuujat – Intensiivinen ja vangitseva teoksen aloitus 

Iloset, Siepakat – Riemukas out off the box -välike 

Hehku, Siepakat – Uutteraa osallistumista ja tukea tanssiryhmien esityksissä kaikissa sarjoissa, erityismaininta vispilän soittajalle! 

Janeta Österberg, Rutistus, Helsingin Kansantanssin ystävät – Janeta suorastaan loisti lavaläsnäolollaan 

Hipasun musiikki, Hipasu, Nuorisoseura Vilikas – Muusikoiden roolin onnistunut toteutus 

Motoran Lepposat, Nuorisoseura Motora – Sauvojen sinfonian rautainen ja vangitseva aloitus ja oivaltava rekvisiitan käyttö 

Lisätiedot 

Teija Nikkari, suunnittelija, tanssi ja tanssin tapahtumat 
teija.nikkari@nuorisoseurat.fi, puh. 044 744 3939 

Milloin olet kokenut harrastamisylpeyttä?

Nuorisoseuroissa haluamme, että jokainen voi tuntea ylpeyttä harrastamisestaan, sillä jokainen harrastus on samanarvoinen ja yhtä tärkeä. Sen kunniaksi olemme työstämässä kampanjaa harrastamisylpeyteen liittyen yhdessä nuorten viestintätoimikunnan kanssa.

Tällä hetkellä keräämme kokemuksia harrastamisylpeydestä. Harrastamisylpeys on se tunne, kun olet onnellinen tai tyytyväinen harrastamisestasi. Sen tuntee esimerkiksi, kun koreagrafia menee nappiin, joku kehuu itse tekemääsi vaatetta tai muistat kaikki vuorosanat ulkoa.

Osallistu kampanjan tekoon kertomalla missä tilanteessa olet tuntenut harrastamisylpeyttä: vastaa yhden kysymyksen kyselyyn

Kyselyyn tulleita vastauksia käytetään anonyymisti kampanjan sisällöissä ja ydinviesteissä.