Tunnustukset

Keski-Suomen aluetoimisto jakaa vuosittain tunnustukset ansioituneille Nuorisoseuroille ja nuorisoseuralaisille. Vuodesta 2014 tunnustukset on jaettu Nuorisoseuragaalassa.

Tunnustukset 2023

Keski-Suomessa palkittiin vuoden 2023 aikana ansioituneita nuorisoseuroja ja –seuralaisia. 11 eri tunnustusta jaettiin Hietamalla lauantaina 18.11. nuorisoseurafoorumissa. Valkolan Nuorisoseura teki hattutempun ja otti kolmessa eri kategoriassa vuoden tunnustukset.

VUODEN NUORISOSEURA

Valkolan Nuorisoseura ry

Nuorisoseura on muutamien lähivuosien aikana noussut niin oman kylänsä kuin myös oman kuntansa merkittäväksi tapahtumien järjestäjäksi. Valkolan Nuorisoseura on saanut niin kunnan kuin läänin sisäistä näkyvyyttä tapahtumilleen sekä myös valtakunnallistakin näkyvyyttä olemalla mukana, juhlatilan & pitopalvelun ominaisuudessa. He ovat tuoneet melko tuntemattoman ja pienen nuorisoseuran, nuorisoseurantalon sekä upean kylän, yhä useamman ihmisen tietoisuuteen mainostamalla ahkerasti ja järjestämällä tapahtumia aktiivisesti.  

Ensimmäisenä yhdistyksenä Laukaan kunnassa Valkolan Nuorisoseura oli tukemassa Ukrainan sodan jaloista paenneita. He ovat tehneet muiden kylien kanssa yhteisiä projekteja ja luoneet yhteisiä tapahtumia, jolloin tapahtumat ovat palvelleet ainakin kolminkertaista ihmismäärää.  

Valkolan Nuorisoseurassa järjestetään aktiivisesti viikoittain kerhoja, kerhoista suosituin on puuhailta, jossa alakouluikäiset lapset saa käydä askartelemassa sekä pelaamassa ja leikkimässä. Kuukausittain nuorisoseura järjestää tapahtumia, joista ylivoimaisesti suosituimmaksi on noussut pizzalauantai, joka on aina kuukauden ensimmäisenä lauantaina. Pizzalauantaissa käy ihmisiä ympäri Keski-Suomea, joten se ei ole vain oman kylän juttu.

Valkolan Nuorisoseura on mukana kylätalo 2.0 sekä Kulttuurituulahduksia Keski-Suomessa hankkeissa, joista he ovat saaneet hyviä uusia tapahtumia sekä ideoita jatkoon. Talolla aloitettiin myös Laukaan Apua Ukrainaan keräys. Nuorisoseura tarjosi keräykselle tilat 5.3.2022 ja sen jälkeen he ovat tukeneet keräystä ottamalla vastaan lahjoituksia Ukrainaan aina pizzalauantain yhteydessä. Valkolan Nuorisoseura pyrkii vuosittain osallistumaan johonkin avustustyöhön.  

Osuuspankki palkitsi Vuoden Nuorisoseuran stipendillä.

VUODEN NUORISOSEURALAINEN

Tiina Hilkka-Liisa Peltonen

Tammijärven Nuorisoseura ry

Pitkän linjan Nuorisoseuralainen, joka on huolehtinut Tammijärven nuorisoseurantalosta Tammisuojasta vuosikymmeniä pyyteettömästi. Ilman Tiina Peltosen panostusta Luhangassa ei olisi Tammisuojaa.

VUODEN TANSSITEKO

Nuorisoseuran arvot ovat osallisuus, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys, moninaisuus. 
Matti Ilmonen, Pirkko Ilmonen, Voitto Tenhunen & työryhmät,
ovat useina vuosina tehneet huikean määrän talkootyötä tiistai tanssien eteen 

Mitä olisi elämä ilman päivätansseja, elävän musiikin poljennossa. Keljon Tapiolan tanssit ovat olleet tarjolla jo useamman vuoden tanssiväelle. Tanssien järjestelyistä kuuluu erityiskiitos Matti Ilmoselle, Pirkko Ilmoselle, Voitto Tenhuselle ja apunaan oleville työryhmille. He ovat omia talkootunteja laskematta jaksaneet vuodesta toiseen järjestää tansseja toisten iloksi. 

Tiistai tanssit mahdollistaa Jyväskylän seudun Nuorisoseuran ja Eläkeliiton Jyväskylän yhdistyksen yhteistyö. 

VUODEN LIIKUTTAJA

Mahlun Nuorisoseura ry

Liikumme, liikutamme ja liikutumme: Mahlulla harrastetaan monipuolisesti. 

Mahlun Nuorisoseura on vireä ja aktiivinen nuorisoseura, joka on toiminut jo 129 vuotta Mahlulla. Seura on elinvoimainen ja kasvava, joka luo mahdollisuuksia kokoontua eri harrasteiden ääreen alueesta riippumatta. 

Vuosittain järjestettävä Sikamölkky tuo aktiivisia harrastajia aina eteläsuomea myöten. Mahlun nuorisoseura on tunnettu myös hyvistä järjestelyistä kisojen osalta. Seura saa paljon kiitoksia harrastajilta, jotka ihailevat nuorisoseuran toimintaa ja sen sujuvuutta talkoohengessä. 

”Miten täällä keskellä ei mitään, peltojen keskellä voi olla tällainen tapahtuma”, kuului erään kävijän suusta kesällä 2023. Mahlun Nuorisoseura on avoin uusille ideoille ja tänä vuonna he lähtivät mukaan Kulttuuri Tuulahduksia Keski-Suomessa hankkeeseen, jossa aloittivat Kävelyjalkapallo harrastuksen kylälle ja toteuttivat kisapäivän. Uusi laji on mahdollistanut kyläläisille ja lähialueille uuden lajin harjoittelun. Yhteistyön merkitys mm. järjestöjen, yritysten, kaupungin, lähikuntien, median ja muiden kanssa lisäsi tunnettavuutta ja tarjosi hyvinvointia, joka auttaa ja tavoittaa ihmisiä toiminnan piiriin. Nuorisoseura pitää aktiivisesti yhteyttä jäseniin ja toimijoihin viestein, puhelimitse ja kasvotusten. Avoimuus yhteistyössä lisää hyvää vuorovaikutusta ja lisää tunnettavuutta seuran toiminnan osalta. Mölkyn osalta seura on tunnettu laajemminkin Suomessa ja maailmalla. Seurassa on aktiivisia pelaajia, jotka osallistuvat säännöllisesti niin SM- ja MM- tason kisoihin ja pelaajat ovat pärjänneet hyvin aina kärkisijoille sijoittuen. 

VUODEN TEATTERITEKO

Teatteriyhdistys Kontrasti ry

Vuoden Teatteriteko -tunnustus myönnetään tänä vuonna Teatteriyhdistys Kontrastille. Kontrasti ei ainoastaan ole tuonut raikkautta ja innovatiivisuutta esityksiin, vaan heidän ansionsa korostuvat erityisesti nuorten luovan energian ja taitojen voimistamisessa.

Yhdistys on poikkeuksellinen, sillä sen kaikki toimijat ovat alle 20-vuotiaita. Kontrasti on osoittanut rohkeutta ja sitoutumista luomalla esityksiä, jotka ovat sekä omaperäisiä että innostavia. He eivät ainoastaan esitä teoksia, vaan ovat tehneet itse käsikirjoituksen, mikä korostaa heidän luovuuttaan ja sitoutumistaan taiteeseen.

Nuorten perustama yhdistys on esimerkki siitä, kuinka omistautuneet nuoret voivat vaikuttaa kulttuurin rikastamiseen ja tuoda uudenlaista näkökulmaa teatteritaiteeseen. Kontrastin esitykset ovat herättäneet laajaa kiinnostusta ja saaneet positiivista palautetta, mikä on osoitus heidän rohkeudestaan kokeilla uutta ja tuoda esiin omia näkemyksiään.

Teatteriyhdistys Kontrasti on inspiroiva esimerkki siitä, miten nuoret voivat olla tehokkaita ja vaikuttavia kulttuurin saralla. He ovat osoittaneet, että ikä ei ole esteenä luovuudelle ja että intohimo teatteritaiteeseen voi johtaa merkittäviin saavutuksiin.

VUODEN HERMANSKA

Oili Puttonen

Valkolan Nuorisoseura ry

Oili on toiminut Valkolan Nuorisoseurassa yli 40 vuotta ja suurimman ajan hän on ollut hallituksessa. Hänen lapsensa ovat harrastaneet ja kasvaneet seurassa, samoin hän itse. Hän on ollut valtavan suuri voimavara seuran hengissä pysymisen kannalta.

Vuosia sitten Oili ja muut hallituksen jäsenet maksoivat itse talon kuluja, että seura pysyisi pystyssä. Oili on nähnyt ja ollut osallisena nuorisoseurantalon remonteissa, joten hän tietää kuinka talo on kasvanut, kehittynyt ja modernisoitunut ajan mukaan, mutta silti vanhaa arvostaen. Hän on nähnyt, kuinka seura on ollut iso ja mahtava sekä välillä on ollut vain muutama maksava jäsen.

Edelleen seura on pystyssä, mutta siitä saadaan kiittää suurilta osin Oilia. Tänä päivänä hän on seuralle äärettömän tärkeä tukipilari auttaessaan hanke- ja avustusrahoitusten teossa (häneltä se sujuu) sekä hoitamalla raha-asioita ja ennen kaikkea hän on seuran kävelevä tieto- & historiankirja. Hermanska arvonimen Oili sai vuonna 2022. Häneltä löytyy juttu, jos toinen niin omasta kuin muistakin nuorisoseuroista. 

VUODEN VERKOSTOITUJA

Kymönkosken Nuorisoseura ry

Kymönkosken Nuorisoseura on osoittanut verkostoitumista muun muassa kansainvälisyyden ja yhteisöllisyyden teemojen osalta. Seura on verkostoitunut erityisesti kunnan ja Viitasaarella asuvien ukrainalaisten kanssa osana Kulttuurituulahduksia Keski-Suomessa -hankkeen toimintaa. 

VUODEN NUORI NUORISOSEURALAINEN

Moona Örn

Jämsän Tanhuujat ry

Moona Örn, hän on tanssinut Jämsän tanhuujien lasten ryhmissä 2-vuotiaasta lähtien. On nyt 15-vuotias. Hän on innokas ja taitava tanssija ja aina valmiina suunnittelemaan seuran konsertteja ja esiintymisiä. Moona on maininnut kiinnostuksensa myös seuran johtokunnan toimintaa kohtaan. Hän soittaa myös harmonikkaa ja on muutaman kerran soittanut myös seuran konserteissa. Hän toimi viime kauden apuohjaajana pienten Pikkaroiden Kansantanssi ryhmässä sekä tällä kaudella hän otti vetovastuun alakouluikäisten Lystikkäiden kansantanssiryhmästä. Ryhmään hän teki kesän aikana oman koreografian, jota nyt harjoittelevat ryhmän kanssa. Hän on niin innostunut kansantanssista, että pyrkii yläkoulun jälkeen Santasportiin tanssialan tutkintoa suorittamaan. 

VUODEN OHJAAJA

Eija Partanen

Jämsän Tanhuujat ry

Eija ohjaa toista kautta peräkkäin Jämsän tanhuujien pienten tanhuryhmää (Pikkaroita). Hän käyttää tunnin tehokkaasti ja lasten hyväksi. Tunti alkaa kuvataululla, josta lapset näkevät tunnin ohjelman. Sen jälkeen on liikuntarata mikä suoritetaan alussa ja tunnin lopussa. Eija harjoittaa lapsille tekniikkaa ja käyttää monipuolisesti musiikkia apuna. Hän askartelee itse tuntien materiaalit ja kävi nyt myös Tempoa tenaviin-koulutuksessa Tanssimanian aikana. Hän on supertyyppi, iloinen ja nauravainen ja innostunut kovasti kansantanssista, harrastaa itsekin kahdessa aikuisten ryhmässä.

VUODEN VASTUULISUUSTEKO

Valkolan Nuorisoseura ry

Hävikkiruoanjako – Valkola   

Valkolan Nuorisoseura lähti mukaan Laukaan kunnassa toimivan Väentupa ry:n KIERTO-hankkeeseen. KIERTO-hanke toimittaa syrjäkylille kauppojen hävikkiruokaa n. 1,5 kuukauden välein/kylä. Nuorisoseura lähti mukaan, koska kierrätys on ollut heille tuttua jo muutaman vuoden takaa. Talolla kierrätetään kaikki kierrätettävä ja hävikkiruoanjako sopi tähän ajatukseen hienosti. Hanke päättyy, mutta toiminta jatkuu- mikä on hienoa, koska se on otettu kylällä ilolla vastaan. Nuorisoseura hankki arkkupakastimen kyläläisten käyttöön, josta saa hävikkiruokaa ottaa aina talolla käydessään ja kyllä, pakastin on ollut kovassa käytössä. Tämän innoittamina nuorisoseura on suunnitellut rakentavansa talolle kierrätys- sekä mahdollisen lainahuoneen. Kierrätystavarat vaihdetaan periaatteella ”tuo tullessas – vie mennessäs” ja lainatavara lainaus menee listojen mukaan. Se joka tahtoo lainaksi antaa jonkun tavaran, voi tarjota myös omaa lainaksi – jos listassa on tavara sekä yhteystiedot, on helppo löytää tarvitsemansa tavara, eikä sitä tarvitse jokaisen kyläläisen omistaa. Näin saadaan myös tavarahävikkiä pienemmäksi. Lasten kirjojen suhteen ”tuo tullessas – vie mennessäs” periaate on ollut jo jonkin aikaa kokeilussa seurantalon tuulikaapissa ja hienosti on toiminut. Tuossa kierrätys- ja lainaus ideassa toinen asia nousee huomaamatta – yhteisöllisyys. Sitä on kaivattu ja tuolla toiminnalla sitä lisätään. Tämä tuli jäädäkseen ja tätä he vievät eteenpäin. 

VUODEN KULTTUURITEKO

ISOn Tanhuujat ry

60-vuotisjuhlahistoriikki 1963-2023 

ISOn Tanhuujat, Jyväskyläläinen kansantanssiyhdistys, kantaa mukanaan rikasta ja merkityksellistä historiaa, joka on nyt ikuistettu komeasti 60-vuotisjuhlahistoriikissa. Tämä juhlavuosi on kunnianosoitus yhdistyksen pitkäaikaiselle panokselle ja omistautumiselle kansantanssiperinteen vaalimisessa ja edistämisessä.   

Juhlahistoriikki vuosilta 1963-2023 on kiehtova matka menneisyyteen, joka valottaa yhdistyksen perustamisen alkuaikoja, sen merkkipaaluja, saavutuksia ja vaikutusta Jyväskylän kulttuurikenttään ja huomattavasti laajemmin kansainvälisestikin. Teos on ainutlaatuinen kertomus yhdistyksen elinvoimaisuudesta, sitoutumisesta ja intohimosta kansantanssin ja perinteisen kulttuurin säilyttämiseen ja uudistamiseen.   

Historiikki on kattava kokoelma tarinoita, valokuvia, dokumentteja ja muistoja, jotka tuovat esiin ISOn Tanhuujien merkittävän roolin kansantanssin edistämisessä alueella. Se on arvokas aarrearkku, joka tallentaa yhdistyksen kukoistuksen ja vaiheet sekä antaa kunnian ansaitseville henkilöille, jotka ovat olleet keskeisessä roolissa yhdistyksen kehityksessä.   

ISOn Tanhuujien 60-vuotisjuhlahistoriikki on kiitos yhdistyksen jäsenille, tukijoille ja kaikille niille, jotka ovat olleet osa tätä hienoa matkaa. Teos kuvastaa sitä omistautumista ja intohimoa, joka on tehnyt ISOn Tanhuujista paitsi kansantanssiyhdistyksen myös tärkeän kulttuurin vaalijan ja vaikuttajan Jyväskylässä.    

Jyväskylän kaupunginteatteri palkitsi kolmella kahden hengen teatterilahjakortilla.

Positiivarit lahjoittivat jokaiselle palkinnon saajalle Onnistujan Pikku-Jättiläinen -kirjan.

Tunnustukset 2022

Tunnustukset 2021

Tunnustukset 2020

Tunnustukset 2019

Tunnustukset 2018

Tunnustukset 2017

Tunnustukset 2016

Tunnustukset 2015

Tunnustukset 2014

Tunnustukset 2013

Tunnustukset 2012

Tunnustukset 2011

Tunnustukset 2010

Tunnustukset 2009

Insert Image