Archive
Monthly Archives: syyskuu 2024

Nuori Kulttuuri Festivaali 2025 tuo nuoret taiteen harrastajat seitsemään kaupunkiin

Nuori Kulttuuri Festivaali 2025 on valtakunnallinen nuorten taidefestivaali, joka tuo yhteen nuoria taideharrastajia eri puolilta Suomea. Tapahtuma järjestetään seitsemässä eri kaupungissa keväällä 2025: Äänekoski 12.4., Oulu 23.4., Kaarina 10.5., Tornio 10.5., Kokkola 16.5., Kuopio 17.5. ja Savonlinna 17.5. Vuoden 2025 Nuori Kulttuuri LIVE lähetetään Äänekosken Painotalolta.

Nuori Kulttuuri Festivaali pähkinänkuoressa:

  1. Festivaalikaupungit: Jokainen kaupunki järjestää omaan kaupunkiinsa sopivan kokonaisuuden nuorten harrastajien taiteen eri osa-alueilta. Kaupunkien festivaalit järjestetään 12.4.–17.5. välisenä aikana ja tapahtumasisällöt varmistuvat edeltävän syksyn aikana. Luvassa on kirjava kattaus nuorten harrastajataiteilijoiden teoksia monesta eri taiteenlajista.
  2. Nuori Kulttuuri LIVE-lähetys: Viihdyttävässä Nuori Kulttuuri -vuoden huipentumassa la 17.5. nähdään nuorten esittävän taiteen teoksia Äänekosken Painotalolta. LIVE:ssä palkitaan ansioituneita tekijöitä kulttuurisen nuorisotyön saralla ja siellä ratkeaa myös vuoden 2025 Digistagen suosituin esitys, jonka yleisö on äänestänyt.

– Festivaalikaupunkien tapahtumat heijastavat hienosti suomalaisen taidekentän moninaisuutta nimenomaan nuorten näkökulmasta, kertoo Suomen Nuorisoseurojen tapahtumien vastuualajohtaja Pasi Saarinen.

Vuodesta 2025 alkaen Nuori Kulttuurin tapahtumat kulkevat vuosittain nimellä Nuori Kulttuuri Festivaali. Vuosina 2020–2024 tapahtuman nimi on ollut vaihtuva. Toistuvalla tapahtuman nimellä on haluttu selkeyttää tapahtumien viestintää ja lisätä tunnettuutta yhden nimen alla. Festivaalin sisällöt vaihtuvat vuosittain ja tapahtuma jatkuu monitaiteisena myös tulevaisuudessa.

– Olemme Nuori Kulttuurilla tehneet usean vuoden ajan kehitystyötä, joka on vienyt toimintaa kohti tulevaisuutta. Tulevan kauden osalta näyttää siltä, että joukkoistettu nuorisolähtöinen tapahtumatuotanto, joka ei pelkää monitaiteisuutta, digitaalisuutta eikä kansainvälisyyttä, konkretisoituu kaikkien aikojen monitaidefestivaaliksi, jatkaa Saarinen.

Nuori Kulttuuri -toiminta on taiteen ja kulttuurin voimin tehtävää nuorisotyötä, jota hallinnoi Suomen Nuorisoseurat.

Viimeinen viikko ilmoittautua Nuorisoseurakokoukseen

Ilmoittautuminen Suomen Nuorisoseurojen tärkeimpään tapahtumaan Nuorisoseurakokoukseen päättyy tämän viikon sunnuntaina 15.9. Joka kolmas vuosi järjestettävä Nuorisoseurakokous pidetään 4.–6.10. hybridinä Allianssi –talolla Helsingissä ja etänä Teamsin välityksellä.

Kokousedustajana keskelle päätöksentekoa

Nuorisoseurakokouksessa tehdään järjestön tärkeimmät päätökset, jotka vaikuttavat jokaiseen nuorisoseuralaiseen.

Kokouksessa valitaan uusi valtuusto ja päätetään kolmivuotisohjelmasta vuosille 2025–2027, jossa linjataan tavoitteita ja toimenpiteitä, joilla nuorisoseuroja johdetaan tulevina vuosina. Ehdotukseen uudesta kolmivuotisohjelmasta voi tutustua jo etukäteen: Mahdollisuuksien Nuorisoseura (pdf)

Kokouksessa käsitellään myös nuorisoseuroilta tulleita aloitteita, jotka voivat johtaa esimerkiksi järjestön toimintatapojen uudistamiseen tai luoda uutta toimintaa.

Uusia ideoita ja yhteisiä illanviettoja

Nuorisoseurakokouksen oheisohjelma tarjoaa mahdollisuuden oman seuran toiminnan kehittämiseen, kun Allianssi-talolle rakentuu lauantaiaamupäivänä ideatori. Ideatorilla Nuorisoseurojen työntekijät, Nuoret Vaikuttajat ja yhteistyökumppanit esittelevät toimintoja ja materiaaleja, jotka ovat jäsenseurojen hyödynnettävissä. Vapaasti kierrettävillä pisteillä voi tutustua mm. nuorisoseurarekisteriin, graafikkopalveluun, kunta- ja aluevaalitavoitteisiin sekä aluetyön palveluihin.

Tapahtuma kerää yhteen nuorisoseuralaisia eri puolilta Suomea, joten ohjelmassa on myös yhteisiä illanviettoja, joissa pääsee tapaamaan tuttuja ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Nuorisoseurakokous onkin loistava tilaisuus kuulla muiden seurojen kuulumisia, kysyä vinkkejä ja saada neuvoja.

Tutustu koko ohjelmaan Nuorisoseurakokouksen sivuilla.

Lisätiedot

Lisätietoja antaa järjestö- ja jäsenpalveluiden johtaja Hannu Ala-Sankola: hannu.ala-sankola@nuorisoseurat.fi, puh. 0400 842 838.

Nuorisoseurakokouksen verkkosivut

Seurantalopäivänä juhlistetaan nuorisoseurantaloja ja niiden puolustajia

Valtakunnallista seurantalopäivää vietetään jälleen 7.-8.9.2024. Päivät ovat osa Euroopan laajuisia Kulttuuriympäristöpäiviä.

Seurantalopäivä nostaa esiin kaikenlaisia seurantaloja, jotka toimivat tärkeinä kokoontumis-, harrastus- ja juhlapaikkoina ympäri Suomen. Seurantalot ovat täynnä elävää kulttuuriperintöä, jota on syytä juhlia! Viikonloppu onkin loistava tilaisuus kutsua lähialueen asukkaat käymään talolle avoimien ovien tai muun tapahtuman yhteydessä.

Sadat nuorisoseurantalot toimivat tuhansien harrastusryhmien ja tapahtumien kotina. Monella paikkakunnalla talo toimii nuorisoseuratoiminnan ytimenä – turvallisena paikkana, jossa voi olla oma itsensä tutun yhteisön ympäröimänä. Oman alueen nuorisoseurantalon tärkeydestä kertoo se, että moni haluaa yhä rakentaa uuden talon esim. palossa tuhoutuneen tilalle.

Nuorisoseurantaloja ylläpidetään lähes poikkeuksetta vapaaehtoisvoimin. Suurin osa taloista on puurakenteisia ja useita vuosikymmeniä vanhoja, joten niistä huolehtiminen ei ole aina helppoa, mutta sitäkin tärkeämpää. Moni nuorisoseurantaloista on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita, ja jo siitä syystä säilyttämisen arvoisia.

Kiitos sinulle, joka varmistat, että talon ovet ovat iltaisin lukossa, sinulle, joka haet rahoitusta kattoremonttiin, sinulle, joka osallistut syystalkoisiin – kaikille teille, jotka olette nuorisoseurantalojen puolella! Ilman nuorisoseurantaloja monelta puuttuisi turvallinen paikka olla ja harrastaa. 

Lue seurantalotoimijoille tarjoamastamme tuesta

Tutustu seurantaloihin Seurantalot.fi-palvelussa

Lataa ja tulosta turvallisemman tilan periaatteet nuorisoseurantalolle

Lähde ehdolle Suomen Nuorisoseurojen valtuustoon

Varmista oman maakuntasi ja jäsenseurasi ääni päätöksenteossa ja lähde ehdolle Suomen Nuorisoseurojen valtuustoon! Uusi valtuusto seuraaville kolmelle vuodelle valitaan Nuorisoseurakokouksessa 4.-6.10.

Valtuusto on joukko nuorisoseuralaisia, jotka tekevät muiden puolesta päätöksiä järjestön toiminnasta ja taloudesta. Valtuustolla on äärimmäisen tärkeä tehtävä järjestössä, sillä se hyväksyy yhdistystoiminnan kivijalat: toimintasuunnitelman, talousarvion, toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja säännöt. Kahdesti vuodessa kokoontuva valtuusto myös valitsee liiton hallituksen ja sen puheenjohtajan.

Valtuustoon valitaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi 39 jäsentä ja saman verran varajäseniä eri puolilta Suomea. Jokaisen maakunnan edustajien määrä riippuu sen jäsenmäärästä. Edustajien määrän voi tarkistaa täältä.

Valtuuston kokoonpanosta 1/3 täytyy olla alle 29-vuotiaita.

Valtuuston jäsenten valintaprosessi

Ehdotuksen uudesta valtuuston jäsenestä tekee virallisesti Suomen Nuorisoseurojen jäsenseura. Jos haluat asettautua ehdolle, ilmaise asia seurasi johtokunnalle. Jos haluat ehdottaa jotakuta muuta, kysy ehdokkaalta, onko hän käytettävissä.

Ehdotukset tulee jättää verkkolomakkeen kautta.

Nuorisoseurakokouksen valmisteleva vaalivaliokunta kokoaa kaikkia jäsenseurojen tekemät ehdotukset ja tekee Nuorisoseurakokoukselle esityksen valtuuston kokoonpanosta. Viikkoa ennen kokousta ehdotukset julkaistaan Nuorisoseurakokouksen sivuilla.

Lopullisen päätöksen uusista valtuutetuista tekee Nuorisoseurakokous.

Lisätiedot

Lisätietoja antaa järjestö- ja jäsenpalveluiden johtaja Hannu Ala-Sankola: hannu.ala-sankola@nuorisoseurat.fi, puh. 0400 842 838.

Nuorisoseurakokouksen verkkosivut