Archive
Monthly Archives: toukokuu 2019

Uudet mallisäännöt nyt ladattavissa työkalupakissa

Liitto on laatinut mallisäännöt liiton jäsenenä ja keskusseuran jäsenenä oleville seuroille. Mallisäännöissä on nyt huomioitu liiton sääntömuutos koskien mm. Nuorisoseurakokouksen edustusoikeutta.

Mallisäännöiĺle on tehty Patentti- ja rekisterihalliuksen (PRH) ennakkotarkastus. Seurat, jotka muuttavat sääntöjään tarkalleen näiden sääntöjen mukaisiksi, ilman muutoksia, lisäyksiä tai poistoja, maksavat muutoksesta edullisemman hinnoittelun mukaisesti. Ainoastaan ensimmäiseen pykälään merkitään yhdistyksen nimi ja kotipaikka.

Kun säännöt lähetetään hyväksyttäväksi PRH:hon, laitetaan sääntömuutosilmoitukseen ruksi kohtaan ”Sääntöjen ennakkotarkastus on suoritettu” ja kohtaan ”Ennakkotarkastuksesta annetun päätöksen päivämäärä” merkitään 21.5.2019.

 

Seuran työkalupakki

Sota, ystävät & pinkit yksisarviset -teos Kalenoissa 8.6.

Sota, ystävät & pinkit yksisarviset teos kertoo siitä miltä sota näyttää tämän päivän lasten silmin ja mitä kansantanssi merkitsee lapsille tässä päivässä.  Pääosaa esittävät ISOn Tanhuujien Prikka-ryhmän tanssijat, jotka ovat iältään 9-12 –vuotiaita. Ajatus teoksesta syntyi keväällä 2018, kun prikkalaisten vanhemmat ideoivat apurahahakemusta uudenlaiselle teokselle tanhusalin pukuhuoneessa. Vanhemmat pohtivat sitä, kuinka vaikea kansantanssin on kilpailla harrastajista kaupungissa, jolla on pitkät perinteet urheiluseuratoiminnassa. Lajille ominainen yhteisöllisyys ja suomalainen tanssiperinne ovat hienoja elementtejä, mutta ne eivät ehkä ole tarpeeksi vetovoimaisia kilpailuvaltteja. Kansantanssiin liitetään myös hyvin vahvoja stereotyyppisiä mielikuvia, eikä lajin kehittyminen ajassa nouse tarpeeksi esiin. Heräsikin kysymys siitä, millaisia merkityksiä lapset itse antavat harrastukselleen ja kuinka perinteeseen pohjaava harrastus oikeastaan kytkeytyy lasten arkeen – vai kytkeytyykö ollenkaan? Päätettiin hakea apurahaa lapsilähtöiselle teokselle, jossa aikuisten oletukset ja määritelmät pyrittäisiin häivyttämään taka-alalle.

Taiteen edistämiskeskus piti ajatusta lapsilähtöisestä teoksesta ilmeisen hyvänä, sillä apuraha myönnettiin täysimääräisenä . Teoksen toteuttajiksi valittiin tanssinopettaja (AMK) Paula Kettu sekä mediataiteilija Toni Essel. Syksyllä 2018 pidetyssä ensimmäisessä työpajassa lapset pohtivat, miltä kansantanssin eri askelikot tuntuvat ja voisiko niitä voisi käyttää tanssituntien ulkopuolella. Lapset yllättivät aikuiset kertomalla, että kansantanssiaskelikot ovat kyllä mukana niin koulussa kuin muussakin arjessa.Tikkuristi koulun laatoilla oli testattu moneen kertaan ja onnistuipa se hyvin myös mummulan ruutumatolla. Samassa virisi ajatus myös tikkuristin tanssimisesta metsässä, mitä kukaan ei ollut vielä ehtinyt kokeilla. Karjalainen puolijuoksu oli todettu käteväksi niissä tilanteissa, kun juokseminen koulussa on kiellettyä. Myös vaihtoaskelin oli edetty pitkin koulun käytäviä, mutta portaissa sen oli todettu olevan hieman haastavaa. Melkutus toi lapsille mieleen fortnite-tanssin, kun taas hyppyaskelen todettiin selkeästi kuuluvan pinkkien yksisarvisten liikekieleen.

Teoksen teemoja lähdettiin hahmottelemaan kysymällä lapsilta, millaiset asiat elämässä tuottavat iloa, mitkä puolestaan huolettavat. Moni lapsi oli huolissaan maailmassa riehuvista sodista ja suurvaltojen johtajien toiminnasta. Iloa taas tuottivat ystävät, perhe, lemmikkieläimet, pelaaminen sekä pinkit yksisarviset. Näiden teemojen ja ajatusten pohjalta syntyi teos Sota, ystävät ja pinkit yksisarviset, jonka ovat käsikirjoittaneet Paula Kettu ja Toni Essel. Teos sijoittuu lapsille luontaiseen ja tuttuun ympäristöön, kouluun. Teoksessa nähtävät tanssikoreografiat ovat Paula Ketun käsialaa, kun taas videoprojisoinnit on suunnitellut ja toteuttanut Toni Essel, yhteistyössä prikkalaisten kanssa.

Sota, ystävät & pinkit yksisarviset nähdään Kalenoissa la 8.6. klo 15 alkavassa Satukissojen saloilla -konsertissa Lappeenranta -salissa. Tilaisuuteen vapaa pääsy.

Leipää ja kulttuuria esittäytyi Opetushallituksen opintovierailijoille Eurooppa-päivänä

Leipää ja kulttuuria -luento

Leipää ja kulttuuria Keski-Suomessa –hanketiimi vieraili Eurooppa-päivänä 9.5.2019 Opetushallituksen järjestämällä opintovierailulla kertomassa miten Nuorisoseurat pureutuu työllisyystilanteen parantamiseen. Vierailun osanottajat 14:sta Euroopan maasta edustivat organisaatioita, jotka olivat kaikki jossain määrin tekemisissä nuorisotyöttömyyden parissa.

Vierailulla hyödynnettiin suomalaiseen tapaan luontoa – esittelimme vierailijoille Leena Aijasahon karhukuvakortit, jotka olivat herättäneet kiinnostusta jo ennen vierailua. Osallistujat pääsivät miettimään millainen karhu kuvastaa omaa oloa Suomen vierailun aikana. Vierailijat pyydettiin myös tekemään oman osaamisen tunnistaminen harjoitus, johon ryhmä osallistui innokkaasti.

Leipää ja kulttuurille esitettiin paljon kysymyksiä. Osallistujia kiinnosti miten nuorisoseurat luo työpaikkoja , mistä tarve hankkeeseen on lähtöisin, millainen on Leipää ja kulttuuria -hankkeen tyypillinen asiakas ja toimiiko hankkeemme ”työelämän Tinderinä”, joka yhdistää työntekijät ja työpaikat. Kiitosta sai kolmannen sektorin joustava ja asiakaslähtöinen lähestymistapa ja yhteistyö eri työllisyyspoliittisten hankkeiden välillä, joka Keski-Suomessa tapahtuu Uraverkoston kautta.

Sosiaalityöntekijä Lisa Sundermann Hollannista työskentelee maatilalla, jossa mielenterveyskuntoutujat, autistit ja muut eri tavoin erityisen tuen tarpeessa olevat asiakkaat luovat elämään rutiineja ja työelämävalmiuksia työskentelemällä eläinten parissa. Sundermann nosti esiin yhtäläisyydet suomalaisten ja hollantilaisten kolmannen sektorin toimijoiden roolissa: ilman turhaa byrokraattista koneistoa on helpompaa ja joustavampaa työskennellä asiakkaan kanssa.

Kreikkalainen Eleni Fouliva työskentelee Ateenassa julkisella sektorilla EURES –yhteistyöverkoston parissa, joka auttaa EU:n 28 jäsenvaltiota työelämäliikkuvuuden turvaamisessa nuorille . Fouliva piti erityisesti harjoituksia hyvinä: ”Oman osaamisen tunnistamisen harjoitus oli inspiroiva, koska toinen henkilö huomasi ja kertoi mitä taitoja ja itsellä on. Voisin käyttää menetelmää asiakastyössäni. Suomen ja Kreikan työttömyydessä on samantyyppisiä piirteitä –pitkittyneeseen työttömyyteen ei ole yhtä oikeaa ratkaisua, vaan on löydettävä kullekin henkilölle räätälöityjä ja sopivia ratkaisuja”.

Leena Aijasahon karkukuvakortit

Hollantilaisen Lisa Sundermanin työssä eläimet ovat suuressa osassa työkyvyn parantamisessa.

Vierailijat tunnistivat toistensa osaamista ja kykyjä onnistuneesta työelämäkokemuksesta.

Juhla-Sottiisin paritanssilähettiläät julki

Tanssijat perinnepuvuissa

Pispalan Sottiisi haki keväällä kansanomaisten paritanssien ”aluekoutseja” vetämään paritanssien lyhytkursseja kautta maan. Matalan kynnyksen koulutusten innoittamina mahdollisimman moni tanssija saa kipinän osallistua Pispalan Sottiisin 50-vuotisjuhliin Tampereella ensi vuoden kesäkuussa.

Pispalan Sottiisin paritanssilähettiläät on nyt valittu. He sijoittuvat maantieteellisesti kattavalle toiminta-alueelle. Nämä kahdeksan paritanssilähettilästä jakavat kansanomaisten paritanssien ilosanomaa tulevan vuoden aikana:

Riina Hosio, Paula Kettu, Eetu Laitinen, Maiju Laurila, Hanna Poikela, Siiri Suoniemi, Lotta Terävä ja Jutta Wrangén.

Tervetuloa paritanssipajoihimme näiden ammattilaisten johdolla! Kurssien aikataulut tarkentuvat myöhemmin.

Paritanssilähettiläiden rekrytointi liittyy Koko Suomi osaa sottiisia -hankkeeseen, jota on tuettu Museoviraston avustuksella aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin.

Uusi Nuorisoseurarekisteri helpottaa elämää

Henkilö tietokoneen ääressä

Jäsenhallintajärjestelmämme Nuorisoseurarekisteri on uudistumassa tämän vuoden aikana. Uuden rekisterin toteuttaa Kehätieto Oy.

Mikä muuttuu?

  • Uudistamme Nuorisoseurarekisteriä nykyaikaisemmaksi ja sen käytettävyys paranee monella tapaa, myös mobiilissa.
  • Tuomme Nuorisoseurarekisteriin uusia ominaisuuksia mm. jäsenen oman käyttöliittymän (jokainen pääsee näkemään omat tietonsa) sekä tapahtumahallinnan työkalut​.
  • Kaikki tullut palaute on kirjattu ja otettu huomioon määrittelyssä – pyrimme löytämään ratkaisuja näihin​.

Miten valmistautua uuteen Nuorisoseurarekisteriin?

  • Tieto siirtyy vanhasta rekisteristä uuteen – Parasta valmistautumista uuteen rekisteriin on pitää vanha rekisteri ajan tasalla​.

Seuraa tiedotustamme urakan etenemisestä. Tulemme myös kouluttamaan seuratoimijoita uuden rekisterin käyttöön syksyllä.

Lisätietoja
Ville Koskinen
p.0400 207769 / ville.koskinen@nuorisoseurat.fi

 

Näin tuemme nuorisoseurojen viestintää – Tsekkaa uusi viestinnän palvelulupaus

Joukko lapsia erikoisesti pukeutuneena

Olemme kevään aikana kehittäneet viestinnän palvelulupausta, jossa avaamme niitä palveluja ja työkaluja, joilla tuemme paikallisten nuorisoseurojen viestintää. Viestinnän palvelulupaus muodostuu kahdeksasta osiosta:

  1. Tukea ja neuvontaa
  2. Graafinen ilme
  3. Tukimateriaalit
  4. Viestintämateriaalien tuottaminen
  5. Viestinnän koulutus
  6. Viestintäkanavat toiminnan tukena
  7. Kotisivut jäsenetuhintaan
  8. Viestinnän ohjelmistot jäsenetuhintaan

Kokosimme palvelulupauksen yhdelle sivulle www.nuorisoseurat.fi/palvelulupaus

Avaamme viestinnän palvelulupausta Nuorisoseurafoorumin työpajassa Jyväskylässä sekä 12.6.2019 järjestettävässä kaikille nuorisoseuralaisille avoimessa ja ilmaisessa webinaarissa. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan webinaariin >>

Olemme tukenanne nuorisoseurapolulla, näytään upeasti myös ulospäin!

Improliiga 3.0

Kuvassa ihmisiä improilemassa

Finaalissa olivat tänä vuonna vastakkain Improvauvat ja Kutsumattomat. Ja niin kuin tiedämme, että voiton vei Kutsumattomat. Aivan yhtä hyvin siinä olisi voinut olla Puolimielet ja Improteinit, niin taitavaa oli kaikkien joukkueiden improilu, jos tuomaristoa on uskominen ja mikseikö olisi. Tuomareina toimi tänä vuonna Antti Jussi Alarmo, Sari Puttonen, Arja Kautto. Päivän juonnosta vastasi Improkampuksen draamaopettaja Marianna Räsänen. Joukkueita säesti Pasi Ikonen, joka itsekin on osallistunut Improligaan.

Finaalin voitto tietää sitä, että Kutsumattomat lähtee syksyllä Teatterilaivalle www.teatterilaiva.fi.

Jos tahdotte mukaan Teatterilaivalle kannustamaan Kutsumattomia, niin käykää tutustumassa teatterilaivan ohjelmistoon ja ilmoittautukaa mukaan.

Mikä tulorekisteri?

Mikä tulorekisteri?
Pitäisikö meidänkin nuorisoseuran olla siellä?
Mitä sinne ilmoitetaan?
Miten sinne ilmoitetaan?

Näihin kysymyksiin olemme törmänneet kevään aikana ja tässä vielä kertauksena vastaukset!

Mikä tulorekisteri?
Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta tulotiedoille. Se sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot jokaisesta tulonsaajasta erikseen. Työnantajat tai muut suorituksen maksajat ilmoittavat tiedot 1.1.2019 jälkeen maksetuista ansiotuloista tulorekisteriin viiden päivän kuluessa maksupäivästä. Muita suorituksen maksajia ovat esimerkiksi yhdistykset, säätiöt, yhtymät ja asunto-osakeyhtiöt. Tiedot annetaan yhdellä ilmoituksella yhteen keskitettyyn rekisteriin eri viranomaisten tarpeita varten.

Tulorekisteriin ilmoitettavat pakolliset tiedot vastaavat niitä tietoja, jotka on ennen vuotta 2019 annettu vuosi-ilmoituksilla Verohallinnolle, työeläkelaitoksille, työtapaturmavakuuttajille ja Työllisyysrahastolle ilman erillistä pyyntöä.

Sähköinen asiointi on tulorekisterin perusedellytys, ja tiedot voidaan ilmoittaa paperilomakkeella vain erityisestä syystä.

Lisätietoja https://www.vero.fi/tulorekisteri/

Pitäisikö meidänkin nuorisoseuran olla siellä?
Nuorisoseuran tulee ilmoittaa tiedot tulorekisteriin, mikäli..
a) sillä on palkattua henkilökuntaa ja se toimii työnantajana
b) se maksaa työntekijöille tai luottamushenkilöille verovapaita ateriakorvauksia
c) se maksaa työntekijöille tai luottamushenkilöille verovapaita kilometrikorvauksia
Huom! Majoittumiskorvauksia ja kuittia vastaan maksettuja matkalippuja ei ilmoiteta tulorekisteriin. 
d) se maksaa työntekijöille tai luottamushenkilöille verovapaita päivärahoja
e) se tarjoaa puhelin- tai autoedun

Tiedot annetaan tulorekisteriin ilman euromääräisiä alarajoja.
Palkatulle henkilökunnalle maksetut palkat ja muut etuudet ja korvaukset ilmoitetaan tulorekisteriin jokaisen maksutapahtuman jälkeen viiden kalenteripäivän kuluessa.
Luottamushenkilölle maksetuista luontoiseduista (jolle ei siis makseta palkkaa, vaan muita etuuksia tai korvauksia) ilmoitetaan tiedot tulorekisteriin kuukausittain viimeistään edun saamiskuukautta seuraavan kalenterikuukauden viidentenä päivänä.

Lisätietoja erityisesti yhdistyksille https://www.vero.fi/tulorekisteri/tietoa-meist%C3%A4/tietoa-tulorekisterist%C3%A4/esitysjakoulutusmateriaalit/yhdistykset-ja-s%C3%A4%C3%A4ti%C3%B6t/

Missä tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin?
Lähtökohtaisesti tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun valtuuttamisessa käytetään Suomi.fi-valtuuksia. Yhdistykset kuuluvat kuitenkin joukkoon, joka käyttää valtuutukseen Katso-palvelua. Yhdistysten nimenkirjoitusoikeudellinen tekee tarvittavat valtuutukset tulorekisterin valtuuskoodeihin palkkatietojen ilmoittaminen ja palkkatietojen katselu. Valtuutuksen voi tehdä Katso-palvelussa. Lue lisää valtuuttamisesta.

Verohallinnon video kertoo Tulorekisteristä

Toukokuun 2019 nuorisoseura: Valkolan Nuorisoseura

Keltainen talo järven rannalla. Valkolan ns-talo.

Toukokuun nuorisoseuraksi arvoimme Valkolan Nuorisoseuran, joka oli myös Keski-Suomen vuoden nousija. Toimintaa on lisätty ja monipuolistettu sekä taloa on kunnostettu ahkerasti. Lähitulevaisuudessa talolla järjestetään äitienpäivän lounas.

  • Yhdistyksen nimi: Valkolan Nuorisoseura ry

  • Kotipaikka: Laukaa

  • Perustamisvuosi: 1926

  • Linkit:  Kotisivu, Facebook

1.    Mieleenpainuvin nuorisoseuramuistosi?

Talon tanssit pikkutytön silmin.

2.    Mikä on mieleenpainuvin kokemuksenne nuorisoseuroista?

Mieleenpainuvimmat lienee viime kevään keittiöremontti sekä tänä keväänä järjestetyt 70-vuotisjuhlat. Myös eräiden häiden jälkeiset siivoustalkoot muitetaan vielä kauan.

3.    Mikä on mieleenpainuvin seuran onnistuminen?

Vuoden nousija -palkinto... Hyvä me ja meidän seura!

4.    Millaista yhteistyötä haluaisitte tehdä jonkin toisen seuran kanssa?

Tutustumiskäynnit olisivat ihan mukavia, puolin ja toisin. Mitä muut puuhaavat, millä porukalla ja ajalla!

5.    Mikä on tulevan vuotenne merkittävin tapahtuma seurassa?

Laukaan kotiseutujuhlat Valkolassa ja pääjuhlahan on meidän nuorisoseurantalolla.

6.    Nuorisoseuranne erikoisuus?

Sijainti järven rannalla, tosi suomalainen järvimaisema.

Valkolan talolta järvimaisemia

7.    Mikä olisi seuranne ”iskulause”?

Virkeyttä Valkolaan!

8.    Jos nuorisoseuranne olisi eläin, mikä eläin se olisi ja miksi?

Mehän olemme tietenkin ilves, me näytämme nyt kyntemme.

9.    Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi kysyy:  ​Miten toimintanne on muuttunut verrattuna 10 vuoden takaiseen?

Talolla tapahtuu nyt, 10 vuotta sitten oli pelkästään vuokraustoimintaa. Nyt meillä on puuhakerho, saunailta, ruokapäivä, juhlalounaita ja tilausruokailuja ja -kahvituksia sekä kokouspalveluja.

10. Mitä haluatte kysyä seuraavalta kuukauden nuorisoseuralta?

Miten aktiivista osallistuminen on seuranne toimintaan (Montako osallistuu aktiivisesti)? 

Lasten tuotoksia puuhakerhossa