Archive
Monthly Archives: lokakuu 2022

Keski-Suomen tunnustukset 2022

Suomen Nuorisoseurojen Keski-Suomen aluetoimisto jakoi tunnustuspalkintoja vuoden 2022 aikana ansioituneille seuroille ja nuorisoseuralaisille Keski-Suomen Aluefoorumissa 29.10.

                               

VUODEN NUORISOSEURA

Hietaman Nuorisoseura ry

Vuoden nuorisoseuran palkintoa oli vastaanottamassa Hietaman Nuorisososeuran puheenjohtaja Kirsti Pirinen (kuvassa vasemmalla) ja sihteeri Markku Ruuska (kuvassa oikealla). Palkinnot jakoi toiminnanjohtaja Jarmo Tupasela.

Hietaman Nuorisoseura on toiminut niin jäsenistönsä kuin koko kyläyhteisönsä hyödyksi ja iloksi kautta vuosisadan. Määrätietoisella työllä on luotu kylässä hyviä harrastusmahdollisuuksia kaikenikäisille.

Hietaman Nuorisoseura on hyvin tämän päivän arvopohjassa kiinni, sillä nuorisoseurajärjestön arvot ovat osallisuus, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys ja moninaisuus.

Nuorisoseuran aktiivit ovat järjestäneet korjaustalkoita, tehneet suunnitelmia talon käytön monipuolistamiseksi ja ylläpitäneet verkostoa tapahtumien järjestämiseksi.

Palkitaan stipendillä, lahjoittaja Keski-Suomen Osuuspankki.

VUODEN NUORISOSEURALAINEN

Marja Pylkäs, Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi ry

Mistä vuoden nuorisoseuralainen tehty on?

Pienestä pitäen harrastanut, kulisseissa kypsynyt. Pieniä rooleja, isoja rooleja. Näytelmiä erilaisia, vastuita monenlaisia. Koulutusta, ohjausta. Oppia maailmalta hakien, vahvasti yhteisöllisyyttä kokien. Johtokuntalainen, puheenjohtaja moninainen. Siitä ja vielä enemmästä vuoden nuorisoseuralainen Marja tehty on.

Palkitaan tuotepalkinnolla.

VUODEN OHJAAJA

Veera Henttonen, Jyväskylän seudun Nuorisoseura ry

Veera Henttosen ohjaajapersoona kulminoituu neljään kivijalkaan: osallisuuteen, yhdenvertaisuuteen, yhteisöllisyyteen ja moninaisuuteen. Veeralta taipuu niin Knopit kuin mentorointi. Viime vuosina hän on toiminut Keski-Suomen alueen luottokouluttajana ja keskittynyt Nuoret Vaikuttajat -ryhmän mentorointiin.

Veeralla on myös osaamista luottamustoimista nuorisoseuraliikkeen eri tasoilta, aina paikalliselta valtakunnalliselle. Hyvä järjestötuntemus vain vahvistaa ohjaajana olemista.

Palkitaan tuotepalkinnolla.

VUODEN TEATTERITEKO

Kyyrän tohtori, Lanneveden Sampo-Nuorisoseura ry

Vuonna 1997 Sampo Ns. teetti taiteilija Frans Toikkasella (1926-2008) Kyyrän Jussin muistomerkin Taikalastu. Tarinan mukaan Kyyrä näki tulevaisuuteen kolme kertaa siirretyn rakennuksen hirren oksanreiästä.

Teoksen innoittamana kylälle paluumuuttanut atk-suunnittelija Heikki Takala alkoi tutkia Kyyrän elämää. Tutkimustyö jalostui näytelmäkäsikirjoitukseksi.Sampolan näyttämöllä nähtiin keväällä 2022, miten taudit lähtivät ja millaista elämä Lannevedellä oli Venäjän vallan alla Suomessa.” – Pekka Rämänen

Palkitaan tuotepalkinnolla.

VUODEN TANSSITEKO

Suruttomat-musikaalin tanssijat:
Suvi Heinonen, Katja Huutokari, Maiju Partanen, Veera Piispanen, Anja Saksola, Inka Somerla, Meiju Urpelainen
ISOn Tanhuujat ry

Seitsemän ISOn Tanhuujien harrastajaa toimii tanssijoina Jyväskylän kaupunginteatterin Suruttomat-musikaalissa, joka on teatterin pääteos syksystä 2022 kevääseen 2023. Tanssijoiden mukanaolo suuressa produktiossa edistää upealla tavalla kansantanssin näkyvyyttä Keski-Suomessa.

Tanssijat ovat heittäytyneet täysin uuteen maailmaan. He ovat sitoutuneet pitkään ja vaativaan projektiin, mutta varsin antoisasti. Tilaisuus on heille ainutlaatuinen kokemus!

Palkitaan tuotepalkinnolla.

VUODEN KULTTUURITEKO

40 vuotta pelkkää Kulissia:
Jyväskylän Teatteriyhdistys Kulissi ry 1982 – 2022

”Kulissi on kohdannut 40-vuotisen taipaleensa aikana useampaan otteeseen suuria haasteita, mutta se on selvinnyt niistä. Vaikeat hetket ovat lujittaneet moraalista tahtoa ja myönteiset onnistumiset ovat vahvistaneet yhteisöllisyyttä. Yhdistys on saanut tasaisesti näkyvää arvostusta, joten varmasti myös tämän ansiosta uudet henkilöt ovat löytäneet sen ja halunneet tulla mukaan toimintaan. Määrätietoisella kunnianhimoisuudella ja suurella sydämellä tehty työ kantaa hedelmää.” – Julius Juutistenaho, historiikin kirjoittaja.

Edellä mainituista syistä Kulissin 40-vuotishistoriikin julkaisu on vuoden kulttuuriteko.

Palkitaan tuotepalkinnolla.

ERITYISMAININTA TALKOOTOIMINNASTA

Pizzaryhmä, Valkolan Nuorisoseura ry

Pizzalauantaiden järjestämisestä Valkolan nuorisoseurantalolla on tullut merkittävä varainhankintamuoto. Pizzat paistetaan toimintaan sitoutuneen vapaaehtoisen talkooryhmän voimin.

”Vastaavanlaista toimintaa voi suositella aktiiviselle, toimintaa rakastavalle sekä varainhankinnasta riippuvaiselle seuralle. ”Meillä on parhaimmillaan myyty yhden pizzalauantain aikana 96 pizzaa, ja kun hinnat ovat kohdillaan, niin tuottokin on aika hyvä”, Marjut Arkko laskee.” – Hannu Ala-Sankola, Nuorisoseurat-lehti

Palkittiin tuotepalkinnolla.

ERITYISMAININTA TEATTERITOIMINNASTA

Jarmo Laakso ja Mervi Parkkonen, Joutsan Nuorisoseura ry

Pitkäaikaiset Joutsan Nuorisoseuran talkooteatterilaiset ovat tehneet suuren työn laatimalla vuosina 2021 ja 2022 teatteriesityksiin oman, aikaansa kuvaavan teatterikäsikirjoituksen. Esitykset ovat vetäneet hyvin väkeä ja herättäneet keskustelua niin paikallisissa katsojissa kuin vierailijoissakin.

Palkittiin tuotepalkinnolla.

Haemme projektityöntekijää Keski-Suomeen

Suomen Nuorisoseurat ry etsii määräaikaiseen työsuhteeseen PROJEKTITYÖNTEKIJÄÄ kansallista kehittämisrahoitusta saaneeseen Kulttuurituulahduksia Keski-Suomessa -hankkeeseen. Hanke toimii Keski-Suomessa. Työpaikka on Jyväskylässä, mutta työtä tehdään koko maakunnan alueella yhteistyössä paikallisten yhdistysten kanssa. Työsuhde on määräaikainen, alkaen 1.1.2023 tai sopimuksen mukaan ja kestäen hankkeen loppuun asti, 31.12.2024 saakka.  

Kulttuurituulahduksia Keski-Suomeen -hankkeen avulla etsitään ja kokeillaan erilaisia toimintamalleja kasvavan kulttuuritoiminnan lisäämiseksi. Hankeidea perustuu kulttuuria sekä kulttuuritoimintaa ja luontoa yhdistävien mahdollisuuksien kehittämiseen ja kokeiluun laajasti Keski-Suomen alueella. Hanke mahdollistaa uusia keinoja sekä mahdollisuuksia kulttuurin kokemiseksi, niin että koettu toiminta lisää eri-ikäisten asukasryhmien osallistumismahdollisuuksia ja kokemuksia, ja sen myötä lisää hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta. 

Projektityöntekijä vastaa hankkeen toteutuksesta, viestinnästä ja raportoinnista. Hän suunnittelee, koordinoi ja toteuttaa projektien toimenpiteitä sekä osallistuu projektien sisällölliseen kehittämistyöhön yhdessä alueellisten tiimien sekä muiden hanketoimijoiden kanssa. Hankkeen tapahtumien valmistelu ja niistä tiedottaminen sekä hankkeen osallistumismahdollisuuksista viestiminen on myös tärkeä osa toimenkuvaa. Tehtävänä on lisäksi tarkemman projektisuunnitelman luominen ja sen toteuttaminen suunnitellusti yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa sekä muiden hankkeen toimintoihin hankittavien ostopalvelujen ja toimintoja toteuttavien henkilöiden kartoittaminen ja rekrytointi yhdessä Suomen Nuorisoseurojen kehittämispäällikön kanssa. 

Projektityöntekijän tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää järjestön toiminnan tuntemusta ja työkokemusta alalta. Odotamme valittavalta kykyä tunnistaa asiakkaan tarpeita, tuntemusta kulttuuritoiminnan kentältä, hyviä yhteistyötaitoja sekä osaamista vapaaehtoistoiminnan johtamisesta ja tapahtumatuotannon vaatimuksista. Soveltuva koulutus tehtävään on esimerkiksi kulttuurituottajan (AMK) tai yhteisöpedagogin (AMK) tutkinto. Työotteen toivomme olevan innostava, utelias ja lämminhenkinen. Työ sisältää ilta- ja viikonlopputyötä. Ajokortti ja oman auton käyttömahdollisuus on suositeltavaa. Lisäksi kokemus hanketyöstä on eduksi. 

Nuorisoseurajärjestön arvoja ovat osallisuus, yhteisöllisyys, moninaisuus ja yhdenvertaisuus. Edellytämme tehtävään valittavalta henkilöltä sitoutumista järjestön arvoihin. Tarjoamme innostavan työn, jossa ihmisläheinen työ kohtaa kehittämisen. Pääset osaksi työyhteisöä, jossa on mahdollista kehittää omaa osaamista hankkeen aikana ja tutustua monipuolisesti kulttuurisen nuorisotyön eri menetelmiin.  

Tehtävässä noudatetaan 6 kuukauden koeaikaa. Tehtävään valittavan on ennen valinnan vahvistamista esitettävä lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annetun lain mukainen rikosrekisteriote. 

Hakeminen: Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja CV viimeistään keskiviikkona 9.11.2022 sähköpostitse osoitteeseen rekry@nuorisoseurat.fi. Hakemusviestin aiheeksi tulee laittaa projektityöntekijä, Kulttuurituulahduksia Keski-Suomeen. Haastattelut järjestetään 22.11. Klo 10-16 välillä Teams-alustalla. Haastatteluihin valituille ilmoitamme viikolla 48.  

Viikoittainen työaika hanketyöntekijällä on 36,25 tuntia ja palkka 2800-3000 euroa työkokemuksesta ja koulutuksesta riippuen. Työehtosopimuksena järjestössä noudatetaan Paltan ja Jytyn välistä yleissopimusta. Lisätietoja tehtävästä voi tiedustella puhelimitse to 27.10. klo 10.30-12 ja ma 31.10. klo 10.30 -12 klo 12-14 hanke- ja kumppanuuspäällikkö Riina Kylmälahdelta, puh. 040 7721 609. Sähköpostitiedusteluihin emme valitettavasti pysty vastaamaan. 

Suomen Nuorisoseurat on Suomen vanhin nuorisotyötä tekevä järjestöperhe. Yli 600 jäsenseurassa harrastetaan kulttuuria, liikuntaa ja muuta järjestötoimintaa noin 30 000 jäsenen sekä tuhansien muiden harrastajien toimesta. Keskusjärjestössä työskentelee eri puolilla Suomea noin 50 nuoriso- ja kulttuurialan ammattilaista. Järjestön ydinkohderyhmä ovat alle 29-vuotiaat lapset ja nuoret. 

Lisätietoja hankkeesta Kulttuurituulahduksia Keski-Suomeen – Nuorisoseurat Keski-Suomi – Tekemisen riemua! 

Energian hintojen nousu huolettaa talollisia nuorisoseuroja

Kuvassa Kintauden nuorisoseurantalo.

Koronan aiheuttamasta talouskriisistä jokseenkin kuivin jaloin selvinneillä paikallisilla nuorisoseuroilla on edessään uusi haaste: energian hinnan nousu. Suurin osa Suomessa sijaitsevista nuorisoseurantaloista on puurakenteisia, kooltaan isoja ja iältään yli 100-vuotiaita taloja. Ne ovat merkittävässä roolissa oman paikkakuntansa kansalaisten kokoontumis- ja harrastuspaikkoina.  

Suomen Nuorisoseurat teki kyselyn syys-lokakuun vaihteessa taloja omistavien nuorisoseurojen tilanteesta energiakuluihin liittyen. Reilussa viikossa vastauksia kyselyyn tuli 145 eri puolilta Suomea. Kyselyn tulokset ovat pysäyttäviä.  

Kyselyn mukaan jopa 83 % vastaajista on erittäin huolissaan energian hinnannoususta nuorisoseurantalon osalta. Yli puolet vastaajista harkitsee talon laittamista kokonaan kylmäksi energian hinnannoususta johtuen. Jopa 83 % vastaajista kertoo joutuvansa taloudellisiin vaikeuksiin, ellei saa taloudellista tukea tilanteeseensa. 

Monella nuorisoseuralla huoli liittyy joko määräaikaisen sähkösopimuksen päättymiseen tai jo koronan jäljiltä huonoon taloustilanteeseen, mitä kasvavat ylläpitokulut huonontavat entisestään. 

”Seurallamme on kiinteä sähkösopimus maaliskuun 2023 loppuun saakka. Mikäli ei olisi ollut, niin rahat olisivat jo loppu. Rahatilanne on entisestään huono, ja ylläpitokustannusten nousu pahentaa tilannetta entisestään. Jos ja kun sähkön hinta tuplaantuu maaliskuun jälkeen, niin en tiedä, millä rahalla seuraava talvi pärjätään. Vuokraukset eivät ole nousseet koronaa edeltävälle tasolle, ja kunnan avustukset ovat tippuneet kaiken aikaa”, eräs kyselyn vastaaja kertoo.  

Vastauksissa peräänkuulutetaan yhteiskunnan apua tässä kriisitilanteessa. Nuorisoseurantalot ovat erittäin tärkeässä roolissa harrastajille ja kansalaisten kokoontumispaikkoina, ja energiakriisi uhkaa ajaa seurat todella ahtaalle. 

”Talollamme on vilkasta toimintaa, joten emme voi laittaa taloa kylmäksi. Talon sulkeminen merkitsisi kylän asukkaille kaiken yhteisen toiminnan loppumista, kaupungin keskustaan on matkaa, eikä nykyinen polttoaineen hinta lisää matkustushaluja”, eräs vastaaja sanoo.  

Suomen Nuorisoseurat tekee yhteistä edunvalvontaa asian tiimoilta Kotiseutuliiton ja muiden seurantaloyhteisöjen kanssa.   

Tilanne on äärimmäisen vakava niin nuorisoseuroissa tapahtuvan harrastustoiminnan kuin vapaaehtoistyön näkökulmasta, ja yhteiskunnan on tultava avuksi. Harrastamisella ja yhteisöllisellä tekemisellä on elintärkeä rooli ihmisten hyvinvoinnin turvaajina erityisesti vaikeina aikoina”, summaa Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri Annina Laaksonen.  

Kuvassa Kintauden nuorisoseurantalo
Kuvaaja: Ville Suhonen

Lisätietoja:  
Pääsihteeri Annina Laaksonen, annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi, puh. 040 726 7450  

Ajankohtaista nuorisoseuralaisten jäseneduista

Jäsenyys paikallisessa nuorisoseurassa tarkoittaa myös jäsenyyttä alueellisessa keskusseurassa tai aluetoimistossa sekä jäsenyyttä valtakunnallisessa järjestössä. 

Jäsenetujamme jäsenyhteisöille eli nuorisoseuroille ovat: 

Jäsenetujamme nuorisoseurojen henkilöjäsenille:  

  • Scandic-hotellit: Jäsenetuna –10 % päivän hinnasta.  
  • TallinkSilja: Uudet kanta-asiakkaat suoraan ClubOne-etuohjelman Silver-tasolle.  
  • Vierumäki: Majoituksesta –10 %  
  • Storytel-palvelu: 30 päivän ilmainen kokeilujakso uusille käyttäjille 
  • Suomen hostellijärjestö: Automaattisesti –10 % majoitusalennus verkoston hostelleissa Suomessa.  
  • Kostyymi-pukuvuokraamo: Nuorisoseuralaisille omat hinnat vuokratuotteissa. ​ 
  • Nuorisoseurat-verkkolehti neljä kertaa vuodessa. Jos haluat lehden suoraan sähköpostiisi, käy tilaamassa se täältä.  

Tarkemmat tiedot jäseneduista löytyvät Seuralainen-portaalista, joka kannattaa ottaa käyttöön!  Uusia jäsenetuja neuvotellaan parhaillaan, ja niistä tiedotetaan marras-joulukuun vaihteessa.  

Olemassa olevia jäsenetujamme pääsee katsomaan myös kotisivultamme. Lisäksi tämän linkin kautta voi ehdottaa uusia jäsenetuja. 

Jäsenmaksu takaa jäsenedut  
Jokainen paikallinen nuorisoseura sekä alueellinen piirijärjestö eli keskusseura voi määritellä itse omat jäsenmaksunsa. Valtakunnallisen järjestön osalta Suomen Nuorisoseurojen hallitus esittää syysvaltuustolle 5 euron korotusta per henkilöjäsen jäsenmaksuun. Jäsenmaksuamme ei ole korotettu pitkään aikaan.  

Jäsenmaksun peruste on jäsenetujen lisäksi kuuluminen yhteiseen nuorisoseuraperheeseen. ”Santeri Alkio valoi meille aatteellisen perustan, jossa olemme kollektiivi. Jokaisella on oikeus kehittyä tässä kollektiivissa sekä kasvaa erilaisiin rooleihin. Oman hyödyn lisäksi eli ”mitä minä saan?” on myös syytä nähdä yhteisö ja sen tarpeet meidän ohjaavana voimanamme. Ilman kollektiivia ja yhteisöllisyyttä ei voida puhua meistä, nuorisoseuralaisista”, toteaa järjestön puheenjohtaja Ragni Reichardt.  

Lisätietoja:  
Pääsihteeri Annina Laaksonen, annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi tai puh. 040 726 7450  

Ehdota meille uutta puheenjohtajaa

Ragni Reichart kiipeilyseinän edessä.

Sääntömääräinen valtuuston syyskokous lähestyy. Se järjestetään hybridikokouksena Mikkelissä ja Teamsissa 26.–27.11.2022. Yksi syyskokouksen keskeisimmistä asioista seuraavan vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksymisen lisäksi on valita uusia jäseniä järjestön hallitukseen. Puolet hallituksen jäsenistä ovat kerrallaan erovuoroisia. Tällä kertaa erovuorossa ovat puheenjohtaja Ragni Reichardt (kaudet täynnä), Hannu Harmaala (Lahti), Sanni Antinniemi (Pertunmaa), Juha Heikkola (Jyväskylä), Elli Myöhänen (Rovaniemi) sekä varajäsen Mikko Kärkkäinen (Kuopio).

Nyt on siis hyvä hetki ehdottaa valtuuston nimeämälle vaalivaliokunnalle uusia hallituksen jäseniä! Samalla lomakkeella voi ilmoittaa, mitä positiota on hakemassa (puheenjohtaja, varsinainen jäsen ja/tai varajäsen). Hakuaikaa on 31.10. asti. Vaalivaliokunnassa toimivat Petra Mäkeläinen, Johanna Hakala ja Jani Rönkkö.

Vaalivaliokunnan tehtävänä on tehdä ennakkovalmistelut hallitushakua varten. He ovat myös ehdokkaisiin yhteydessä. Lisäksi paikan päällä Mikkelissä on luvassa myös ehdokkaiden esittäytyminen joko paikan päällä tai etänä. Kaikkien ehdokkaiden ei siis tarvitse tulla paikan päälle Mikkeliin.

Ehdokkaita hallitukseen voi esittää tällä lomakkeella.

Lisätietoja hallitustyöskentelystä saa
pääsihteeriltä Annina Laaksoselta, annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi tai
nykyiseltä puheenjohtajalta Ragni Reichardtilta, ragni.reichardt@nuorisoseurat.fi.